Jakt & Viltvård

Jakt och viltvård är inriktningen för dig som är intresserad av att vara ute i naturen och lära dig allt om jakt, viltvård, turism och företagande.

Dina studier

Första året fokuseras på grunder inom jakt- och viltvård, du kommer då att få ta din jägarexamen förutom ordinarie kärnämnen. Vi utför praktiskt arbete där vi bygger jakttorn och fällor. Du får kunskaper inom hunddressyr och hundsjukdomar. Artkunskap och grunderna i jaktmetoder ingår också. Fordon och redskap är en annan kurs där du bland annat kommer att få köra fyrhjuling och ta traktorkörkort. I slutet av första året ansöker du också om dispens på vapenlicens.

Andra och tredje åren fördjupar du dina kunskaper inom jakt- och viltvård och börjar jaga på olika vilt. Du får utföra viltinventeringar samt upprätta viltvårdsplaner. Du får träna på skytte och praktiskt arbete med viltvård i olika former. Sedan blir det med hundträning och spårprov. Du får möjlighet att ta röjkörkort samt motorsågskörkort. Du kommer att få läsa jakt- och viltvårdsspecialisering vilket innebär att du fördjupa dig inom ekonomi och förvaltning av vilthägn. Under sista läsåret fortsätter vi att öva guidning. Vi är unika som utbildar er i fiske och fiskevård för att kunna förvalta kräft- och fiskevatten.

Framtid

Efter genomförd utbildning kan du starta eget inom området, eller arbeta hos jaktarrangörer, skogsförvaltare, jobba i jaktbutik eller läsa vidare.

Om du vill läsa vidare efter gymnasiet har du möjlighet att läsa till kurser inom ramen för programmet som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

Gröna akademiska utbildningar:

  • Skogsmästare
  • Jägmästare
  • Lantmästare
  • Agronom