Jakt & Viltvård – Naturturism

Jakt och viltvård är utbildningen för dig som är intresserad av att vara ute i naturen och lära dig allt om jakt, fiske, skog och hund. Att gå ett jaktgymnasium gör dig till en bra viltvårdare med möjlighet för att starta eget, arbeta på större och medelstora gårdar eller hos jaktarrangörer, jobba som skogsförvaltare eller kanske med fiske och hundar. Du får också grundläggande högskolebehörighet vilket gör att du kan läsa vidare till en rad olika jaktrelaterade yrken.

Dina studier

Första året fokuseras på grunder inom jakt- och viltvård. Vi utför praktiskt arbete där vi bygger jakttorn och fällor och gör studiebesök. Artkunskap och grunderna i jaktmetoder ingår också. Du får kunskap inom hunddressyr och hundsjukdomar samt möjlighet köra ATV och ta traktorkörkort. På skolan kan du ta jägarexamen och i slutet av första året ansöker du om vapenlicens för att börja jaga i årskurs 2. Vi startar redan i åk 1 med fällfångst.

Andra och tredje året fördjupar du dina kunskaper inom jakt- och viltvård och börjar jaga olika viltarter. På skolmarken utför vi viltinventeringar samt upprättar viltvårdsplaner och bedriver även viltvård i olika former. På skolan tar du röjkörkort samt motorsågskörkort. Skolan ger dig skogliga erfarenheter där ämnen som terrängtransporter och mångbruk av skog numera ingår.

Vi har 11 skjutbanor med gångavstånd från skolan, och du får träna skytte under skoltid. Du kan ta med din hund till skolan och träna dressyr och gå spårprov eller ta med den på jakterna.

Du får också en unik utbildning i fiske och fiskevård för att kunna förvalta kräft- och fiskevatten.

Vi använder oss av föreläsare för att få en färsk uppdatering av vad som händer inom jakt & fiske, men även seminarier som sker via webben.

Vi bedriver en aktiv fritidsjakt där eleverna jagar på skolmarken men även på andra marker där vi provar på specialiteter som gåsjakt, andjakt, hjortjakt m.m.

Din APL-praktik inom jakten i åk 1-2 genomför du på platser i Sverige, i åk 3 finns möjlighet till praktik utomlands med hjälp av våra kontakter.

Framtid

Efter genomförd utbildning av Jakt och Viltvård på vårt gymnasium kan du starta eget eller arbeta på större och medelstora gårdar, arbeta hos jaktarrangörer, skogsförvaltare eller i jaktbutik.

Plugga vidare: Du har fått grundläggande högskolebehörighet och kan läsa vidare till bland annat till

  • Viltförvaltare/Viltvårdare
  • Viltmästare
  • Skogsmästare

Bildgalleri (klicka för att förstora)