Jakt & Viltvård

Jakt och viltvård är utbildningen för dig som är intresserad av att vara ute i naturen och lära dig allt om jakt, fiske, skog och hund. Att gå ett jaktgymnasium gör dig till en bra viltvårdare med möjlighet för att starta eget, arbeta på större och medelstora gårdar eller hos jaktarrangörer, jobba som skogsförvaltare eller i jaktbutik. Du får också grundläggande högskolebehörighet vilket gör att du kan läsa vidare till en rad olika jaktrelaterade yrken.

Dina studier

Första året fokuseras på grunder inom jakt- och viltvård. Vi utför praktiskt arbete där vi bygger jakttorn och fällor och gör studiebesök. Artkunskap och grunderna i jaktmetoder ingår också. Du får kunskap inom hunddressyr och hundsjukdomar samt möjlighet köra ATV och ta traktorkörkort. På skolan kan du ta jägarexamen och i slutet av första året ansöker du om vapenlicens för att börja jaga i årskurs 2.

Andra och tredje året fördjupar du dina kunskaper inom jakt- och viltvård och börjar jaga olika viltarter. På skolmarken utför vi viltinventeringar samt upprättar viltvårdsplaner och bedriver även viltvård i olika former. På skolan tar du röjkörkort samt motorsågskörkort som ger dig skogliga erfarenheter.

Vi har 11 skjutbanor med gångavstånd från skolan, och du får träna skytte under skoltid. Du kan ta med din hund till skolan och träna dressyr och gå spårprov eller ta med den på jakterna.

Under jakt- och viltvårdsspecialisering kommer du fördjupa dig inom förvaltning av vilthägn. Du får också en unik utbildning i fiske och fiskevård för att kunna förvalta kräft- och fiskevatten.

Din APL-praktik inom jakten kan du genomföra utomlands med hjälp av våra kontakter.

Framtid

Jobba direkt: Efter genomförd utbildning av Jakt och Viltvård på vårt gymnasium kan du starta eget eller arbeta på större och medelstora gårdar, arbeta hos jaktarrangörer, skogsförvaltare eller i jaktbutik.

Plugga vidare: Du har fått grundläggande högskolebehörighet och kan läsa vidare till bland annat

  • Viltförvaltare/Viltvårdare
  • Viltmästare
  • Skogsmästare

Bildgalleri (klicka för att förstora)