En vecka på Ödegården

Amandas tid hos Ödegårdens islandshästar

Måndag 1/3: Jag kom till gården söndag kväll (28/2) så jag slapp köra så långt på måndag morgonen. Det är väldigt mycket nya intryck och nya rutiner men jag försökte hänga med. Jag har mestadels hängt med en av stalltjejerna som jobbar där som också heter Amanda. Väldigt trevlig och snäll tjej! Träffade även den andra stalltjejen som jobbar där, Diana. Jag har fått hänga med på både utsläpp och fodring på morgonen, även borsta hästar. Vi åkte och kollade till alla hästar som är på lite större beten också. Jag fick även tömköra två hästar med hjälp av Amanda. Fick även vara med på insläppet på eftermiddagen. Det finns mycket hingstar på gården, vissa som är vildare och vissa snällare. Jag får prova och ta vissa själv men vissa får jag gå med jämte och se hur dom beter sig, så att jag kan lära mig att ta dom i framtiden. Det är mycket hästar och mycket som händer på en gång så det är bara att försöka hänga med.

Tisdag 2/3: Jag mötte upp Amanda i stallet och vi började med ut- och insläpp och fodring. Vissa hästar går inne på nätterna och vissa går ute så dom “byter plats” på dagarna. På tisdagar kollar de alltid till alla vattenkoppar och rengör dom och de fyller även på med pellets i boxarna. Vi släppte en häst i skrittmaskinen även idag, jag fick prova helt själv. Jag fick även prova på att tömköra en häst helt själv, dom tyckte det gick så bra i måndags och de såg att jag klarade det. Sedan fick jag även hjälpa Amanda att tömköra en träningshäst då den aldrig varit med om det tidigare, så jag var spöhjälpare. Idag fick jag packa höpåsar och hönät en hel del också eftersom Diana inte jobbade idag. Jag känner att jag får den hjälp jag behöver och jag får tips om hur jag kan förbättra mig. Men dom förstår att jag är ny och inte har lika bra koll på allting. Det är speciellt jobbigt med alla hästnamn, det är så mycket hästar och många är lika. Jag tycker att allt har gått bra även idag, jag vet redan idag att jag ska få rida lektion för Madde imorgon, tanken var att jag skulle göra det idag men vi hann inte!

Onsdag 3/3: Vi började med morgonsysslorna direkt som vanligt med insläpp och utsläpp och fodring. Packa höpåsar och hönät, fixa kraftfoder och kolla vattenkopparna. På onsdagar gör man även rent i ridhuset, vi sopade ridhusväggarna, vägen in i ridhuset och läktaren. Vi hade idag två hästar i skrittmaskinen på morgonen. Vi körde även ut en ny bal till unghingstarna med traktorn, de fick även en ny saltsten. Idag fick jag även rida för första gången, jag och Amanda red lektion för Madde. Det var väldigt nyttigt och roligt, men vet ju inte riktigt vad man ska förvänta sig med en ny häst på ett nytt ställe med en ny instruktör. Jag fick även tömköra en häst på eftermiddagen vilket går bättre och bättre. Jag fick även duscha en av hingstarna, dom har varmvatten i sin spolspilta och efter fick han på sig ett varmt och skönt täcke efter. Allting rullar på och det går bra. Jag får mycket tips och jag försöker hänga med. Jag börjar komma in mer och mer i rutinerna men det är inte alltid jättelätt att hänga med. Imorgon och på fredag kommer jag jobba med Diana istället för Amanda men det borde gå bra!

Hästen Mánadis som jag red lektion på!

Torsdag, 4/3: Som i vanlig ordning fixade vi morgonsysslorna som jag nämnt ovan. Vi hade även lite tid över så vi passade på att rengöra lite mathinkar och fodermått, vi rensade även ut ett skåp. Vi delade upp sysslorna lite, jag fixade höpåsar och hönät medans Diana mockade, och imorgon ska vi köra tvärtom. Vi hade även två hästar i skrittmaskinen, en hingst och ett sto (vid olika tillfällen). Vi fick även kolla på när Madde skulle tömköra en träningshäst för första gången, både jag och Diana fick även prova medans vi fick mycket tips och hjälp! Det var även en träningshäst som skulle vaccineras så dess ägare kom, men missade när veterinären var där tyvärr. Det kom även en ny träningshäst, en unghäst! Diana och jag skulle sedan tömköra två hästar med bommar.

Här ser ni en bild:

Till sist fick vi även rida lektion på varsin unghäst för Madde. Superkul och väldigt spännande, jag gillar att hålla på med unghästar.

Här är en bild på mig och 4-åriga Noí. Han är van vid ryttare och kan enklare grunder som att stanna och svänga men inte mycket mer. Han behöver träna på att hitta formen och sära på gångarterna men jag hoppas vi får jobba vidare tillsammans.

Fredag 5/3: Jag och Diana fixade morgonsysslorna tillsammans. Det är en stor gård med många hästar vilket gör att det är mycket att hålla reda på. Det är samma morgonsysslorna som jag nämnt tidigare. Allting gick väldigt fort och vi var i mycket god tid. Eftersom jag packade alla höpåsar och hönät igår medans Diana mockade så körde vi tvärtom idag. Så jag mockade och strödde de boxar som behövdes. Jag hann även fixa allt kraftfoder. Idag fick jag tömköra en häst helt själv, Diana tömkörde en häst själv och sen tömkörde vi en häst ihop. Vi skulle även ledträna unghästen som kom igår, hon kan ingenting så det är viktigt att lära henne rätt från början, men det gick bra. Sedan körde vi insläppet ihop och mockade träningshästarna dagboxar. Jag fick även smörja tömmarna då det behövdes!

Jag trivs väldigt bra och jag kommer bra överens med stalltjejerna och Madde. Boendet fungerar även bra och det känns tryggt!