Anläggningsfordon
Brinner du för att köra maskiner och vill komma igång och jobba direkt efter gymnasiet? På Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Anläggningsfordon tillbringar du mycket tid i maskinerna. Inriktningen ger dig kunskaper i markarbeten som schakt- och materialförflyttning inom väg- och ledningsarbete och ballast samt trafikkunskap. Du kan dessutom välja ämnen så att du får behörighet för högskolestudier. Vill du inte läsa vidare utan börja jobba direkt går det utmärkt eftersom du tar studenten med yrkesutgången anläggningsmaskinförare.
Dina studier
Bygg- och anläggningsprogrammet startar precis som övriga yrkesförberedande program på gymnasieskolan med att ge dig förberedande kunskaper. Delar av den teoretiska delen av utbildningen läser du tillsammans med andra elever på skolan som läser naturbruksprogrammet. I årskurs 1 fokuserar vi på att ge dig både teoretisk och praktisk grundutbildning. Den praktiska delen av utbildning är inriktad på säkerhet och att du ska få kunskap och färdighet som gör att du under senare del av utbildningen är redo att praktisera ute på företag inom bygg och anläggning. Grundutbildningen ger dig teoretiska kunskaper och praktisk övning på skolan. Allt för att du ska vara förberedd när du kommer ut till de APL-företag som vi samarbetar med. Momenten i grundutbildningen sker på ett naturligt och pedagogiskt sätt. Med det menar vi att vi jobbar i skarpt läge redan på skolan och gör momenten i rätt ordning.
Framtid
Om du väljer Bygg- och anläggning med inriktning anläggningsfordon har du en bred arbetsmarknad framför dig. Tänkbara arbetsområden är t.ex. att:
- arbeta som entreprenör eller anställd som maskinförare på grävmaskin och lastmaskin
- arbeta på någon industri som maskinförare på lastmaskin eller truck.
- arbeta som reparatör av anläggnings- eller lantbruksmaskiner.
Det här var bara några tänkbara arbeten. Givetvis finns också möjligheten att studera vidare, lite beroende av vilka kurser du väljer som individuella val. Väljer du praktiska kurser, framför de teoretiska som ger behörighet till högskolan, kan du komplettera dem senare.
Vill du läsa in grundläggande eller naturvetenskaplig behörighet efter dina studier finns den möjligheten på Gamleby Folkhögskola som ligger granne med Gamlebygymnasiet.