Djurvård

De som väljer djurvårdare som utbildning på vårt gymnasium har en sak gemensamt – intresset av alla slags djur och viljan att få en allsidig utbildning. Efter din djurvårdsutbildning hos oss kan du börja arbeta som djurvårdare direkt.

Utbildningen varvas med teori och praktik så att du får prova dina kunskaper i verkligheten. Du kommer få lära dig att hantera djur och att ta ansvar för djurens dagliga vård och skötsel. På skolan finns många olika sorters sällskapsdjur allt från hamster och kaniner till ormar, ödlor och insekter, även olika slags fåglar. Vi har även lite mer ovanliga djur som till exempel alpackor och flygpungekorrar.

Dina studier

På djurvårdsutbildningen finns kunnig och engagerad personal. Här jobbar djurvårdslärare med lång erfarenhet, och även instruktörer som du har i det praktiska arbetet. På djurvården finns det även en veterinär och en djursjukskötare. Alla kommer att se till att du får ut det bästa av din utbildning och bli en djurvårdare som är anställningsbar direkt efter din yrkesexamen.

Vår viktigaste resurs, förutom personalen, är alla våra djur. De är en förutsättning för att du ska lära dig de olika arternas speciella skötselkrav och behov.

I vårt djurvårdshus har vi en gnagaravdelning, en fågelavdelning med utomhusvoljärer, sjukrum, karantän, hundbad och en djursjukvårdsavdelning.

Dessutom finns här två lektionssalar och ett stort samlingsrum där eleverna kan jobba självständigt, i grupp eller bara sitta och prata. Vi har även ett reptilrum, ett hönshus och ett gethus.

Under utbildningen har du möjlighet att ta Zoobranschens Riksförbunds Gröna kort.

Framtid

Med en Djurvårdsutbildning från Gamlebygymnasiet som bas är du direkt anställningsbar i arbetslivet bland annat som djurvårdare. Utbildningen kan leda vidare till arbete inom djurparker, zooaffärer, tropikhus, akvarier, försöksdjursverksamhet eller olika anläggningar med djur, som till exempel 4H-gårdar.

Vill du läsa vidare till djursjukskötare, djurskyddsinspektör, eller hundpsykolog kan du välja kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

Högskolebehörighet

Har du funderingar på att läsa vidare efter gymnasiet så ska du välja Svenska 2, Svenska 3 samt Engelska 6. Då får du grundläggande behörighet så du kan söka vidare till många utbildningar på universitet/högskola.

Utbildningen i Djurvård eller Djursjukvård ger dig dock inte behörighet till veterinärutbildningen. Siktar du på att bli veterinär bör du istället välja Djursjukvård -med Naturvetenskaplig profil.

Efter din utbildning kan du läsa vidare till bland annat:

  • Djursjukskötare
  • Djurskyddsinspektör
  • Zoolog
  • Veterinär
  • Etolog
  • Biolog

Kontakt

Hör gärna av dig till oss med dina frågor!

Ring Åsa Wallerius som är ansvarig för Djurvård på skolan på 0734-142 141 eller skicka ett mail till asa.wallerius@gamlebygymnasiet.nu.

Vill du komma på besök och se hur vi har det?

Vi har PRAO-vecka för dig som går i årskurs 8 och 9. Då får du vara med på skolans alla olika utbildningar och du väljer själv om du vill bo på vårt internat eller sova hemma.

Du kan komma en dag eller två och ”skugga” en klass. Då följer du med dem i deras vanliga schema och får inblick i hur det är att gå hos oss.
Kom på besök själv eller tillsammans med dina föräldrar.

Vi visar runt och berättar om våra utbildningar och vår skola. Stanna hela dagen eller bara några timmar. Självklart bjuder vi på lunch i vår skolrestaurang ”Bondens kök”.

Välkommen till oss på Gamlebygymnasiet!