Häst och ridsport

Gamlebygymnasiets fördjupning Häst och Ridsport passar dig som vill arbeta med hästar i framtiden eller har hästar som hobby.

Hos oss får du en bred utbildning och lär dig hantera och sköta hästar på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Du utbildas på välskolade hästar av kunniga rid-och körlärare. Du lär dig om hästens dagliga skötsel men också om hästens anatomi och beteende. Du får en praktisk utbildning varvad med teori. Du har också möjlighet att göra yrkesprov för hästskötare utöver din gymnasieexamen. Allt detta ger dig stora förutsättningar att få jobb, både i Sverige och utomlands.

Vi samarbetar med Överums Hästsportförening som har ett helt nybyggt och isolerat ridhus med fräscha lokaler samt ett gym. Hästarna och instruktörerna är erfarna och välutbildade för att ge dig en givande gymnasietid. På denna fina anläggning sker all praktisk ridundervisning och även majoriteten av den praktiska hästkunskapsundervisningen.

På skolan finns ridhus, paddock och ridvägar för dig som har med dig egen häst, eller för dig som att hänga i stallet och umgås med hästar på din fritid.

Dina studier

Teori varvas med praktik och detta gör att du lättare får förståelse för det du läser. Du får möjlighet att välja kurser efter dina intressen. När du har stallturer får du vara med och ta ansvar för den dagliga skötseln i stallet.

Under årskurs två och tre gör du praktik på företag utanför skolan och då kan du välja den inriktning du är intresserad av. Du har också möjlighet att åka utomlands under din praktiktid.

I årskurs tre kan du göra yrkesprovet för hästskötare vilket innebär att du under en hel dag testas i dina färdigheter i bl.a. ridning/körning, hästkunskap och foder.

Inom programmet kan du i ditt individuella val också välja kurser så att du får en bredare behörighet till högskola och universitet. Då läser du svenska 2 inom programfördjupningen, svenska 3 och engelska 6 som individuellt val. Matematik 2a kan du läsa som utökad kurs för särskild behörighet till bl.a. hippologprogrammet.

Framtid

Efter dina tre år hos oss får du en yrkesexamen som hästskötare, men du har också stora möjlighet att läsa vidare på högskola och universitet. Vill du vidareutbilda dig inom hästyrket så kan du t. ex. söka hippologutbildningen som är ett treårigt program vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Hippologer arbetar bl.a. som ridlärare, stallchefer, egna företagare eller lärare på hästinriktade gymnasieskolor.

Eftersom du får behörighet till högskolestudier under dina tre år hos oss så har du också möjlighet att utbilda dig inom andra yrken efter gymnasiet.

Hästinriktningen ger en bra grund till dig som vill hålla på med hästar, oavsett om du har det som hobby eller yrke i framtiden.

Yrken

Utbildningen på Ridsport är i grund och botten en förberedelse för att kunna avlägga en hästskötarexamen. En hästskötarexamen testar både dina praktiska färdigheter och dina teoretiska kunskaper om hästar. Vill du jobba som hästskötare efter gymnasiet är det en merit att ha en hästskötarexamen.

Hästnäringen i Sverige är en växande bransch och det behövs duktiga hästskötare så vill du arbeta direkt efter gymnasiet så finns det stora möjligheter.

Det finns givetvis fler yrken inom hästbranschen:

 • Ridlärare
 • Stallchef
 • Hästutbildare
 • Tränare
 • Jockey
 • Körlärare
 • Uppfödare
 • Hovslagare
 • Djurskyddsinspektör
 • Lärare på naturbruksskola
 • Hästentreprenör

Framtid utomlands

Svenska hästskötare har ett bra rykte ute i Europa och vill du jobba utomlands så har du stora möjligheter till det. Hästsektorn är stor i Europa och i länder som Holland, Tyskland och England är chanserna att få jobb stora.

Du får gärna använda APL-perioderna under utbildningen till att prova på att praktisera utomlands. På det sättet får du reda på hur det fungerar i ett annat land och om det kan vara något för dig. Att redan innan man söker jobb i ett annat land ha provat på hur det fungerar med språket, boendet och jobbtempot är något vi kan rekommendera.