Djursjukvård
Vi erbjuder en treårig gymnasieutbildning för dig som vill bli djurvårdare med djursjukvårdsinriktning. Under dina år på Gamlebygymnasiet kommer du att få lära dig undersökningsrutiner, vård av sjuka djur, att assistera veterinär och mycket mera. Kort sagt allt du behöver för att kunna arbeta på ett djursjukhus efter avslutad utbildning.
I utbildningen ingår att du läser kursen D9, grundkurs i läkemedelshantering som leder till att du får göra särskilda arbetsmoment inom djursjukvården. Efter godkänd examen är du djurvårdare inom djurens hälso- och sjukvård nivå 2. Det ger dig stora möjligheter till jobb på veterinärkliniker och djursjukhus. Du har även möjlighet att skaffa dig högskolebehörighet för att kunna läsa vidare till legitimerad djursjukskötare vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.
Dina studier
Vår utbildning varvar praktik och teori som ger dig kunskaper om hur djur ska skötas och hur de beter sig. Du lär dig bland annat att utföra hälsoundersökningar, vårda skadade och sjuka djur och hur man kan arbeta med rehabilitering och förebyggande träning. Förutom att du under utbildningen får en bred kunskap om djursjukvård uppskattar branschen att du även lär dig att bemöta kunder, d.v.s. djurägare.
Bland våra lärare finns veterinär och legitimerad djursjukskötare med lång yrkeserfarenhet och pedagogisk utbildning.
Vi vill ge dig en bred och användbar utbildning där du efter avslutade studier kan arbeta som djurvårdare på klinik eller djursjukhus. Vi gör också studiebesök på djursjukhus, hundkennlar, katt- och hundpensionat med mera.
Framtid
Efter studenten har du stora möjligheter att få jobb som djurvårdare på djurkliniker och djursjukhus. Flera av våra tidigare elever har fått jobb på djursjukhus där de tidigare har gjort APL (Arbetsplatsförlagt Lärande).
Om du väljer att läsa högskoleförberedande kurser under gymnasietiden kan du direkt söka vidare till Djursjukskötare-programmet, vid SLU i Uppsala, som är en treårig högskoleutbildning. Efter att ha gått den treåriga högskoleutbildningen blir du legitimerad djursjukskötare.
Vill du vidareutbilda dig till exempelvis djurskyddsinspektör eller hundfysioterapeut har du en bra grund att stå på efter genomgången djursjukvårdsutbildning.
Högskolebehörighet
Har du funderingar på att läsa vidare efter gymnasiet så ska du välja Svenska 2, Svenska 3 samt Engelska 6. Då får du grundläggande behörighet så du kan söka vidare till många utbildningar på universitet/högskola.
Utbildningen i Djursjukvård ger dig dock inte behörighet till veterinärutbildningen. Siktar du på att bli veterinär bör du istället välja Djursjukvård med Naturvetenskaplig profil.