Dina studier

Att läsa trädgårdsinriktningen på Gamlebygymnasiet innebär att du kommer att lära dig mycket om växter, trädgård- och parkskötsel samt hur man anlägger och underhåller olika utemiljöer. Programgemensamma kurser läser du tillsammans med övriga elever på Naturbruksprogrammet. Utbildningen varvar teori och praktik (arbetsplatsförlagt lärande, APL) under tre år. Minst 15 veckor kommer du att tillbringa på något företag verksamt inom trädgårdsnäringen så att du verkligen ska få en förståelse för yrket, utvecklas i det praktiska arbetet och knyta kontakter för framtiden. Under utbildningen får du också hantera och köra olika trädgårdsmaskiner som t.ex. traktorer och större gräsklippare. Du får även möjlighet att ta motor- och röjmotorsågskort. Den här kombinationen av kunskap är eftertraktad på arbetsmarknaden och ger dig en hög anställbarhet.

Exempel på kurser som ingår i trädgårdsutbildningen är Trädgårdsanläggning 1 och 2, Skötsel av utemiljöer, Beskärning och trädvård, Växtkunskap1 och 2, Trädgårdsodling, Fordon och redskap, Motor och röjmotorsåg

Inom programmet kan du i ditt individuella val också välja kurser så att du får en bredare behörighet till högskola och universitet. Då läser du svenska 2 inom programfördjupningen, svenska 3 och engelska 6 som individuellt val.