Djur

arb_marknad_djur_400x300_skolornas_sida

Har du tidigare erfarenheter av att arbeta med djur men ingen dokumenterad kunskap eller har du ett gediget intresse för djur och skulle vilja arbeta med djur på ett eller annat sätt?

Då erbjuder vi sex olika utbildningar:

 • Djurskötare Grund
  Här lär du dig grunderna om olika djurarter, deras naturliga beteende och behov. Du får kunskaper om olika typer av djurhållning och vilka lagar och regler som styr dem.
 • Djurskötare Lantbruksdjur
  Här lär du dig om lantbrukets produktionsdjur, deras ursprung, raser, anatomi, foderbehov och dagliga rutiner. Lär dig även om djurens ekonomiska betydelse samt om arbetsmiljö, djurskyddslagar och miljölagar som påverkar arbetet på ett lantbruk. Här finns det möjligheten att avlägga prov för grönt kort inom djurskötare gris eller djurskötare mjölkkor.
 • Djurskötare Sällskapsdjur
  Fokus ligger på att sköta och hantera sällskapsdjur. Du lär dig också att sköta en djuranläggning t.ex rengöring, utfodring och miljöberikning. Du får även kunskaper om djurens beteende och behov.
 • Hästskötare
  Fokus ligger på de dagliga rutinerna inom häst och anläggningsskötsel. Du får lära dig om hästens ursprung, behov och naturliga beteende. Du får även kunskap om att hantera skador och sjukdomar hos hästar. Det finns möjlighet att avlägga yrkesprov för diplomerad hästskötare.
 • Djurskötare Djurparksdjur
  Här lär du dig sköta om djur som finns på djurparker, tropikarier eller 4H-gårdar. Utveckla dina kunskaper om hur djuren lever i det vilda och i hägn och hur du på bästa sätt tar hand om dem. Du lär dig också att sköta en djuranläggning t.ex rengöring, utfodring och miljöberikning.
 • Biodlare
  Här lär du dig om biets och biodlingens fascinerande värld. Biet är ett av våra minsta men viktigaste djur. Teori varvas med praktiskt arbete i en riktig yrkesbiodling. Du får tillverka dina egna kupor och skapa ditt eget bisamhälle. Var med och upplev vad som händer i bisamhället från vår till tidig vinter. Lär dig förädla de produkter som kommer från kupan och vilka lagar och regler som gäller.

Teori och praktik
I alla inriktningarna ingår det både teoretiska och praktiska moment som hjälper dig utveckla dina färdigheter. Det ingår även lärande i arbetslivet (praktik) på anläggningar med relevans för den valda inriktningen.

Ladda gärna hem vår folder.

 

Utbildningens längd
Upp till 40 veckorFörkunskaper
Inga

Efter utbildningen kan du arbeta som t.ex.
Djurskötare inom lantbruk

Hästskötare på ridskola, tävlingstall etc

Djurskötare på hunddagis, djuraffär, zoohandel, djurpark

Biodlare

Egenföretagare

Kontakt
Sofia Alvarsson, huvudansvarig djurutbildningen
0703 – 200 904