Grönt Veckoslut

Grönt veckoslut – en tradition som står sig

Grönt veckoslut är något av en institution för befolkningen i Gamleby med omnejd. Veckoslutet 13-14 maj 2016 var det återigen dags för Gamlebygymnasiet att slå upp portarna till årets evenemang. Efter ett intensivt arbete in i det sista fylldes skolan på fredagsmorgonen av förväntansfulla besökare ur alla åldersgrupper. För många var det ett kärt, återkommande besök, för andra var det premiär. Ingen behövde bli besviken, här fanns något för alla!

De yngsta deltagarna ställde sig snabbt i kö för att få en biljett till någon av aktiviteterna. Var det idag de skulle få sitt efterlängtade tramptraktorkörkort? Få åka häst- och vagn efter ardennern Kalle, rida ponny, eller få en åktur efter någon av skolans traktorer? De äldre besökarna behövde inte heller vara sysslolösa. Många njöt av att sitta i de vackra omgivningarna och fika, äta hamburgare eller ta en glass.

fika_i_gräset
Många uppskattade att ta en fika i gröngräset.

i_väntan_på_tramptraktorkort
I väntan på ett efterlängtat tramptraktorkort.

ponnyridning_i_äppelträdgården
Ponnyridning i äppelträdgården.

Stort utbud av utställare och aktiviteter
Drygt 40 utställare fanns på plats inom maskin, jakt, skog, lantbruk, matproduktion, försäkringar, trädgård, hantverk och servering. Under de båda dagarna bjöds dessutom på uppvisningar och föreställningar av olika slag såsom hund- och hästshow, valluppvisning, magiföreställning, barnteater, sånguppträdande, trollerishow, barnkör, musikkår och kosläpp.

En bra möjlighet att visa upp sig
Grönt veckoslut är en möjlighet för traktens företag att visa upp sig, men även förstås ett gyllene tillfälle för Gamlebygymnasiet att visa sin verksamhet. Gamlebygymnasiet är en mångfasetterad skola. Förutom de gymnasieungdomar som läser på Naturbruksprogrammets olika inriktningar driver även skolan arbetsmarknadsutbildning inom trädgård och jordbruk. Alla fick möjlighet att visa upp sig på olika sätt under helgen. Skolans trädgårdselever visade hur man kan arrangera örter i en örtspiral och konstruera en fontän.
Örtspiral.

örtspiral
Örtspiral.

arrangemang_av_fontän
Arrangemang av fontän.

anton_och_axel_hanterar_traktor
För eleverna Anton Johansson, Filip Wejnemark och Axel Larsson var det ingen match att vare sig hantera en traktor eller ett släp som snart skulle fyllas av glada barn.

Många besökare och arrangörer har varit med på Grönt veckoslut i många år. En av besökarna var Anne Andersson från Västervik som besökte evenemanget tillsammans med hund, man och barn. ”Det bästa med Grönt veckoslut är att barnen får känna, röra, lukta och smaka på allt”, ansåg Anne.

anne_andersson_från_västervik
Anne Andersson från Västervik.

Besökarna erbjöds mycket riktigt många möjligheter att med alla sinnen uppleva evenemanget. Bengt Mårtensson som är en riktig veteran i sammanhanget, hade i år med sig en riktigt Dalahäst, nämligen ardennern Kalle från Gagnef i Dalarna, som snällt lät sig klappas och pussas på av barnen. Kalle travade tålmodigt många rundor med sin vagn innan alla var nöjda.