Vanliga frågor och svar

Hur söker jag till Gamlebygymnasiet?
Vilka utbildningar finns på Gamlebygymnasiet?
Kan jag få högskolebehörighet på Gamlebygymnasiet?
Kan jag få komma på en prova-på-dag?
Hur är det att bo på internat?
Hur fungerar det med frukost/lunch/middag på Gamlebygymnasiet?
Vilka boendealternativ finns det?
Kan jag ta med egna djur till skolan?
Kan jag söka inackorderingstillägg/bidrag för boende?

—-

Hur söker jag till Gamlebygymnasiet?

Gamlebygymnasiet har riksintag vilket innebär att du som bor i Sverige, Norge, Finland, Danmark och på Åland kan söka till oss.

Du blir behörig till våra gymnasieutbildningar genom att ha minst E i fem ämnen och även E i matematik, svenska och engelska. Läs gärna mer om de olika behörighetskraven på Skolverkets hemsida .

Du gör ditt gymnasieval i din hemkommun via deras gymnasieansökan. För att söka till Gamlebygymnasiet behöver du ha koll på tre saker; namnet på skolan (Gamlebygymnasiet), kommun (Västerviks kommun) och ansökningskod (gamlebygymnasiet.nu/sok-hit/)

Sista ansökningsdagen för våra utbildningar infaller i mitten av februari varje år. Omvalsperiod är sedan i mitten av april fram till mitten av maj. Ditt slutgiltiga antagningsbesked får du i början av juli.

Vilka utbildningar finns på Gamlebygymnasiet?

På Gamlebygymnasiet kan du studera;

• Naturbruksprogrammet med inriktningarna Lantbruk (lantbruk – lantbruk, lantbruk – entreprenad och lantbruk – häst och ridsport), Djur (djurvård, djursjukvård och hund) och Trädgård (Trädgård – Jakt & Viltvård)
• Naturbruksprogrammet med naturvetenskaplig profil (djursjukvård)
• Bygg- och anläggningsprogrammet (anläggningsmaskinsförare)
• Introduktionsprogrammet

Nationella gymnasieprogram i Sverige innehåller 2500 gymnasiepoäng (ett poäng = en timmes studier). När du studerar finns det olika sätt att kategorisera ämnena;

– Gymnasiegemensamma ämnen = Ämnen som alla gymnasieprogram läser
– Programgemensamma ämnen = Ämnen som är särskilda för det aktuella gymnasieprogrammet
– Inriktningsämnen = Ämnen som är särskilda för den aktuella inriktningen på gymnasieprogrammet
– Individuella val = Valbara kurser
– Gymnasiearbetet

Kan jag få högskolebehörighet på Gamlebygymnasiet?

Ja, grundläggande högskolebehörighet får du genom att läsa till de högskoleförberedande kurserna svenska (svenska 2 och svenska 3) och engelska (engelska 6) som individuellt val. När du läser till den grundläggande behörigheten behöver du inte studera mer gymnasiepoäng än dina klasskamrater och du tar studenten med en yrkesexamen och en grundläggande behörighet till högskola/universitet.

Särskild högskolebehörighet får du om du läser en naturvetenskaplig profil på naturbruksprogrammet (hos oss kan du kombinera dina naturvetenskapliga studier med häst och ridsport eller djursjukvård) hos oss på Gamlebygymnasiet. Du läser då ett utökat gymnasieprogram och får efter studenten både en yrkesexamen och möjlighet att studera på alla universitetsutbildningar i Sverige.

Läs mer om vår naturvetenskapliga profil på vår webbsida: gamlebygymnasiet.nu/utbildningar/naturvetenskaplig-profil/

Vill du läsa mer om högskolebehörighet kan du göra det på Skolverkets hemsida.

Kan jag få komma på en prova-på-dag?

Ja, när du vill! Kontakta Jana Bäckman på 0734-142 130. När du är här så får du följa undervisningen, titta på internatrum och möta våra elever och lärare.

Hur är det att bo på internat?

Vi förstår att du har massor av frågor om hur det är att bo på internat. Vårt enkla svar är att det är något som kommer att bli ett minne för livet. Du kommer att träffa många nya människor och flera av dem kommer du att få livslånga vänskapsband med. Att bo på internat handlar om att samverka och samarbeta med andra, att komma överens och respektera varandras likheter och olikheter. Att bo på internat handlar också om att ta ansvar, för eget agerande och för andras välbefinnande genom att visa hänsyn och respektera skolans ordningsregler.

Av erfarenhet vet vi att det kan vara tufft att flytta hemifrån. Hemlängtan och saknad är något som vi är vana vid och har stor förståelse för. På skolan arbetar varje kväll en eller flera fritidsledare som finns där som stöd och som hjälper eleverna att hitta på roliga aktiviteter eller medlar i konflikter som exempelvis handlar om vems tur det är att diska. Elever som har mer än 15 mil till skolan får efter överenskommelse med internatasvarige bo kvar på skolan över helgen. Elever som bor närmare än 15 mil åker hem på helgerna.

På skolan finns ett gym som eleverna kan träna i. Gymmet är beläget nere i källaren på matsalshuset. Här finns utrustning för både de som vill träna styrketräning och kondition. I anslutning till skolan finns också ett mycket fint löpspår, konstfrusen isbana och vackra promenadsträckor. Det finns en bastu på skolan som eleverna kan använda när de önskar.

Affär finns två kilometer från skolan i samhället Gamleby.

Hur fungerar det med frukost/lunch/middag på Gamlebygymnasiet?

Skollunchen serveras i Bondens kök och maten tillagas efter Hushållningssällskapets matpolicy. Maten är hemlagad och det ingår alltid hårt bröd, en salladsbuffé och mjölk. För de elever som bor på något av våra elevboenden ingår även frukost, förmiddagsfika. middag och kvällsfika måndag till fredag. Kvällsmat serveras inte på fredagar. Helgens måltider lagas av internateleverna själva i elevboendenas kök.

I köket har varje elev på elevboendet tillgång till eget utrymme i både kyl/frys och skafferi.

Vilka boendealternativ finns det?

På skolan finns det olika former av boende. Deltat boende eller enskilt boende. Samtliga elevboenden finns inom området och totalt har skolan över 89 bäddar. Alla rum är möblerade med säng, bokhylla, skrivbord etc. Kostnaden för boendet, där frukost, middag och kvällsfika ingår måndag-torsdag är 3245 – 3585 kr.

På elevboendet har vi trivselregler för allas trevnad och trygghet. För att det ska fungera bra är det viktigt att visa hänsyn och respektera varandra.

Alla elever har tillgång till wifi på sina boenden på kvällstid. Dock inte på nattid.

Kan jag ta med egna djur till skolan?

Ja, vissa djur är varmt välkomna till Gamlebygymnasiet. Kontakta internatföreståndaren (Håkan Ringdahl: 0734-142 122) för att kolla om du får ta med ditt djur.

Kan jag söka inackorderingstillägg/bidrag för boende?

Så fort du studerar på annan ort har du oftast rätt till något som kallas för inackorderingstillägg. Detta tillägg ska ersätta delar av dina utgifter för hyra av bostad, utökade kostnader för uppehälle och resor från och till orten där du studerar. Du söker tillägget via CSN. Exakt hur stort bidrag du får styrs av hur långt bort från din hemort som du studerar*.

*Generellt ska man ha 2 timmar eller mer i restid per dag för att få detta bidrag.